BOOKING

Datum dolaska:

Noćenja:

Pristupni kod:

Povijest grada

Omiš je gradić u srcu Dalmacije, smješten na aluvijalnoj naplavini lijeve obale ušća rijeke Cetine, koja u tom dijelu, probijajući se kroz kamene zidove okolnih planina, kanjonom otvara kontinentalni pristup moru.
Nigdje nema toliko kontrasta – Omiš je već svojim lokalitetom istinska atrakcija.
Nalazi se samo 21 km jugoistočno od najvećeg dalmatinskog grada Splita i zbog svog centralnog položaja predstavlja savršenu destinaciju za otkrivanje ljepota Dalmacije, njenih otoka, ponosne povijesti, kulturnog nasljeđa i prirodnih ljepota.

Povijest ovog malog gradića je duga i jako zanimljiva. Na tako malom lokalitetu možete razgledati mnoštvo kulturno-povijesne znamenitosti: crkve koje datiraju od X. do XVIII. stoljeća, mnoštvo spomenika, tvrđava, muzej i drugo.


Povijesno središte grada smješteno je na istočnoj obali Cetine, a u antičko vrijeme naselje se vjerojatno nalazilo sjevernije od današnjeg, u zaseoku Baučići.

Srednjovjekovni grad Omiš nosio je naziv Olmissium, Almivssium i razvio se podno tvrđave Stari grad – Fortica smještene na vrhu Omiške Dinare, koja je i do danas očuvana. Zbog opasnosti koje su prijetile i s kopna i mora grad je bio opasan zidinama, a kao ponosni „čuvari“ grada u tom periodu bila je tvrđava Peovica – Mirabella.

U srednjem vijeku tijekom XII. i XIII. st. gradom su vladali knezovi Kačići koji su bili na čelu omiških gusara. Omiški gusari su vodili napade na papinske galije i trgovačke brodove moćne Venecije, Dubrovnika, Kotora, Splita...

U XV. st. Omišani su priznali vlast Mlečana, ali su zadržali svoju samoupravu. Mlečanima su plaćali danak, a česte borbe vodili su s Turcima.

Nakon propasti Venecije, Omiš je pripao Austriji, a mirom u Požunu 1805. god. kojeg su sklopili Francuzi i Austrijanci potpao je pod francusku vlast, da bi ga 1813. god. ponovo preuzela Austrija, ali samo do početka 1. svj. rata.


Srednjovjekovne zidine grada porušene su u XIX.st., ali i danas su vidljivi njihovi ostaci, istočna kula Turjun, istočna vrata od grada, ali u cijelom gradu se osjeća taj duh prošlih vremena.