BOOKING

Datum dolaska:

Noćenja:

Pristupni kod:

Zanimljivosti

JESTE LI ZNALI ?

 • Svi oni koji su željeli slobodno ploviti na području nadziranom od strane omiških gusara plaćali su danak za slobodnu plovidbu. Posebno opasni gusari su bili za vrijeme vladavine moćnih knezova Kačića.
 • Mila Gojsalić legendarna je omiška heroina koja je naoružana samo hrabrošću i ljubavlju prema rodnom kraju porazila Turke. Ona je često bila motiv mnogih hrv. umjetnika, među ostalima i Ivana Meštrovića, čiji kip krasi mjesto u Poljicima s kojeg se pruža nezaboravan pogled na Omiš.
 • Domišljati omiški gusari, koji su imali malene lake brodove sagitte sagradili su na ušću rijeke podvodni zid – Mostinu koji je priječio uplovljavanje neprijateljskih brodova i istovremeno služio kao zamka. Mostina je u jednom djelu imala prolaz oblikom prilagođen upravo brze, elegantne brodice – sagitte.
 • Rijeka Cetina je najduža rijeka u Dalmaciji (100 km), a vodopad Gubavica u Zadvarju je jedan od najvećih (48 m) u Hrvatskoj.
 • Pretpostavlja se da podrijetlo naziva grada Omiš potječe od slavenske riječi HOLM / HUM, što je prevedenica ilirsko-grčke riječi ONAION / ONEON, a znači brijeg, brdo, mjesto na brijegu ili da je ONEUM prozvan po rijeci Cetini koju su grčki kolonisti u donjem toku zvali Nestos iz čega se izvodi ime grada Oneum (Onaeum).
 • Na službenom grbu grada Omiša, koji je najvjerojatnije nastao u XV. st., nalaze se križ i buzdovan. Križ kao simbol kršćanstva i vjerodostojnosti, a buzdovan kao simbol borbe. Simboličko značenje omiškoga grba je obrana od turske najezde, bitna preokupacija čovjeka u vrijeme kada je grb nastao. Grb grada Omiša predstavlja izvanredno vrijedan, izvoran relikt prošlosti koji je kroz tolika stoljeća simbolizirao komunalnu samostalnost grada Omiša.
 • Omiš je poznat i po tome što je u njemu smještena tvrtka Galeb – najpoznatiji hrvatski proizvođač donjeg rublja i to već više od 50 godina.
 • Filmovi rađeni prema romanima njemačkog pisca Karla Maya poč. 60-tih godina prošlog stoljeća oduševili su svijet prekrasnim scenama prirodnih ljepota Hrvatske. Neke od scena iz ovih filmova snimljene su i u prelijepom kanjonu rijeke Cetine uz sudjelovanje brojnih Omišana kao statista.
 • Muškat ruža omiška - vrhunska je sorta vinove loze iz okolice ušća Cetine i Poljica od koje se pravio čuveno desertno vino u kojem je prema zapisima iz tog vremena uživao i sam Napoleon. Početkom I. svjetskog rata zbog peronospore ova sorta je gotovo potpuno uništena da bi se zadnjih nekoliko godina počelo ponovo raditi na njenoj revitalizaciji.
 • Omiško područje poznato je i po dva stara, danas gotovo izumrla zanatstva: tradicionalno vađenje pijeska sa ušća rijeke Cetine – „salbunarstvo“ i gradnja brodova - „kalafatstvo“.
 • Naziv rijeke Cetina potječe od frigijske riječi (područje jugozapadne Turske) Zetna što znači vrata, a odnosi se na samo ušće Cetine u more, gdje rijeka otvara „vrata“ dalmatinskom zaleđu.